top of page

Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu: Hukuki Çerçeve

Emre Can Sepetçi

Giriş

Elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte, site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu konusunda hukuki düzenlemelerin ve prosedürlerin belirlenmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Bu blog yazısında, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yayınladığı genelge doğrultusunda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu ile ilgili yasal çerçeveyi inceleyeceğiz.

Kat Mülkiyeti Kanunu ve Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

Elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. ve 42. maddeleri kapsamında değerlendirilmektedir. Kanunun 19. maddesi, kat maliklerinin ortak alanlarda inşaat, onarım ve tesisler gibi faaliyetleri gerçekleştirmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasını gerektirir. Ancak, genelgede belirtildiği üzere, elektrikli araç şarj üniteleri inşai faaliyete konu olmadığından ve ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığından dolayı bu madde kapsamında değerlendirilmemektedir.


Karar Alma Süreci

Elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesi kapsamında ele alınmaktadır. Bu madde, ortak yerlerin düzgün veya bu yerleri kullanmanın daha rahat ve kolay hale getirilmesine yönelik yenilik ve ilavelerin kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınacak bir karar üzerine yapılabileceğini belirtir. Dolayısıyla, şarj ünitelerinin kurulumu için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar alması gerekmektedir.


Bağımsız Bölüm ve Eklenti Niteliğinde Otopark Alanları

Bağımsız bölümlerin eklentisi niteliğinde olan otopark alanlarında ise, mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmadan, bağlantı yapılmak suretiyle şarj üniteleri kurulabilir. Bu durumda, diğer bağımsız bölümleri ve ortak alanları etkilememek kaydıyla kat malikleri kurulu kararı alınmasına gerek yoktur.


Ticari Amaçlı Kurulumlar

Şarj ünitelerinin kat maliklerinin kullanımına mahsus olmaması ve site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari bir işletme amacıyla kurulacak olması durumunda, bu üniteler yukarıda belirtilen değerlendirmeler kapsamında yer almamaktadır. Bu tür ticari kurulumlar için farklı düzenlemeler ve izinler gerekmektedir.


İlgili Mevzuat ve Yönetmelikler

Şarj ünitelerinin kurulumu, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 35'inci maddesi ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği gibi ilgili elektrik mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, 02.04.2022 tarihli ve 31797 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliğine göre uygulamalar yapılmalıdır.


Sonuç

Elektrikli araç şarj ünitelerinin site ve apartmanlarda kurulumu, kat maliklerinin kararları ve ilgili mevzuat çerçevesinde düzenlenmektedir. Bu süreçte, kat malikleri arasındaki işbirliği ve mevzuata uygunluk büyük önem taşımaktadır. Bakanlığın genelgesi doğrultusunda, elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu hakkında bilgi sahibi olmak, kat malikleri ve yöneticiler için yol gösterici olacaktır.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


İletişim

İstanbul | Türkiye:

Porta Vadi | Cendere Cd. 103/1 T 2 Blok, Ofis 12 Kağıthane İstanbul

Mail:
hukuk@kslaw.com.tr

İzmir | Türkiye :

1593/1 Sokak, No:15 K:6 D:665 Cumhuriyet İş Merkezi

Bayraklı / İzmir

Telefon :

0212 877 66 55

Moscow | Russia :

1109518, Moskova, Tekstilshchiki, 1. Graivoronovsky
Proezd 20/36,  5th. Floor, Ofis 500

Kiev / Lviv | Ukraine :

We are temporarily unable to provide service.

Bizi Takip Edin.

Kepekçi & Sepetçi haberlerde de adından söz ettiriyor. Avukatlarımıza ilişkin makalelere, röportajlara ve medya haberlerine göz atın ve İstanbul ve Marmara bölgesinde gerçekleştirilen hukuki çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi edinin. Firmamız, ortaklarımız ve çalışanlarımızla ilgili daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

İlginiz için teşekkürler.

© 2035 by Kepekci&Sepetçi | Her Hakkı Saklıdır. 

bottom of page